Skip to content

PAKETO RIMSKE ZAVESE

Najaktuelniji model izrade zavesa koji se jednako dobro uklapa u različite stilove opremanja, harmonično sjedinjujći klasično i moderno. Poznate su još i kao rimske zavese ili rafrolo zavese. Zahvaljujući jedinstvenom mehanizmu moguća je izrada nekoliko različitih modela ovog tipa zavesa – preklapanje materijala sa šipkicama, plisiranje ili slobodno nabiranja. Rimske zavese su savršen izbor za sve one koji vole osećaj topline i ušuškanosti u domu. Jednostavno se kombinuju sa draperijama ili punijom zavesom.

Paketo mehanizam

Ono što je zanimljivo kod rimskih zavesa jeste da su one spoj topline klasičnih zavesa sa funkcionalnom upotrebom rolo sistema. Materijal za zavese se čičak trakom pričvršćuje za mehanizam, kojim se upravlja uz pomoć lančića. Jednostavnim rukovanjem zavesa se preklapa ili nabira. Mehanizam paketo zavesa postavlja se na zid ili plafon.

Materijali za rimske zavese

Prilikom izrade rimskih ili paketo zavesa važno je veliku pažnju pokloniti izboru materijala. Struktura i tkanje materijala u znatnoj meri utiču na krajnji izgled ovog modela. Materijali koji se koriste za izradu rimskih zavesa su isti kao i za izradu klasičnih zavesa. Za model paketo sa preklapanjem uz pomoć šipkica najačešći izbor su materijali srednje gustine tkanja. Ovaj model je elegantiji, svedeniji i jasne forme. Model plise predstavlja ležerniju varijantu rimskih zavesa. Za izradu ovog modela koriste se uglavnom tanji i prozračniji materijali kako bi efekat plisiranja, odnosno nabiranja, bio lepši.